duminică, 13 septembrie 2009

Ce este si ce nu este psihoterapia...

Ce este psihoterapia?
M-am gandit mult timp cum sa explic in termeni usor de inteles ce este psihoterapia. Asta si pentru ca este posibil sa fi auzit acest termen in situatii mai putin potrivite, sau sa va fi facut deja o idee preconceputa despre ceea ce inseamna psihoterapia, cui i se adreseaza sau cine o poate practica.
Psihoterapia este o relatie interpersonala utilizata de catre un psihoterapeut pentru a ajuta un client/pacient sa depaseasca problemele cu care se confrunta. Acesta relatie are ca scop creşterea individului, sustinerea acestuia si insotirea sa in incercarea de a-si rezolva problemele existentiale.
Fiecare dintre noi a traversat o perioada mai dificila in viata sa in care a simit ca nu mai poate face fata, ca sentimentele de tristete sau deznadejde ne coplesesc, ca viata ni se pare nedreapta si ca nu ne putem adapta schimbarilor ce au survenit la un moment dat (despartire, pierdere, doliu).
Psihoterapeutul il poate insoti pe client in ameliorarea starilor de rau, in gasirea raspunsurilor adecvate pentru anumite intrebari, in identificarea solutiilor optime la un moment dat, in identificarea resurselor neaccesate sau in cresterea idependentei, optimizarea comportamentului.
In cadrul sedintelor de psihoterapie se folosesc o serie de tehnici bazate pe dialog, comunicare, schimbare comportamentala şi care sunt menite să îmbunătăţească sănătatea mintală a unui client sau pacient, sau sa îmbunătăţeasca relaţiile de grup (cum ar fi întro familie sau intrun cuplu). De asemenea, aceste tehinci il pot ajuta pe client sa gaseasca solutii mai bune de viata, sa isi optimizeze comportamentul, sa identifice si alte alternative decat cele autoblocante si in mod special sa isi restructureze si sa optimizeze propria structura de personalitate, astfel incat sa se poata raporta la experientele personale intrun mod matur si adaptativ.

La ce sa te astepti si la ce sa nu te astepti de la psihoterapie?

Exista inca ideea preconceputa conform careia psihoterapeutul iti rezolva problemele si ca daca ai apelat la unul de prestigiu problema este ca si rezolvata.
Din pacate lucrurile nu stau chiar asa…
Doar tu iti poti rezolva problemele, psihoterapeutul doar te insoteste, te ghideaza, iti pune intrebarile potrivite care te vor ajuta sa gasesti raspunsuri in tine, in viata ta, in fiinta ta…Da, raspunsurile le vei gasi tu, pentru ca esti capabil sa faci asta, doar ca uneori nu stii (inca) lucrul acesta.
Psihoterapeutul nu da sfaturi, el te ghideaza. Nu ofera solutii problemelor tale pentru ca tu esti expertul in viata ta , tu iti cunosti cel mai bine resursele, limitele, nevoile.
Experienta psihoterapiei nu este intotdeauna placuta, ci poate fi dureroasa. De ce? Pentru ca adesea te vei confrunta cu experiente dificile din viata ta, va trebui sa fii sincer cu tine chiar si atunci cand iti va placea mai putin, vei fi nevoit sa te desparti de unele ganduri, compoartamente, atitudini care te-au facut sa suferi pana de curand…si orice despartire este grea.

De ce nu iti ofera psihoterapeutul raspunsuri, de ce nu iti da sfaturi, de ce nu iti rezolva problemele?
- Pentru ca are incredere in tine ca poti face aceste lucruri singur;
- Pentru ca te ajuta sa iti dezvolti independenta;
- Pentru ca este important sa constientizezi cat de abil esti in rezolvarea propriilor probleme si pentru ca pe viitor sa te poti descurca singur, fara ajutor; stiti cu toti ca este mult mai bine sa inveti un om sa pescuiasca decat sa ii oferi peste;
- Pentru ca este important sa te dezvolti si sa cresti…

Asadar, este foarte important sa iti asumi responsabilitatea si sa te implici in procesul psihoterapiei  chiar daca va fi greu si anevoios…rezultatele vor fi pe masura implicarii tale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu